S trajanjem i širenjem bolesti zapažen je i cijeli niz drugih simptoma, nevezan s respiratornim sistemom.
Od početka pandemije koronavirusa kao glavni simptomi bolesti COVID-19 navode se kašalj, povišena temperatura i kratkoća daha.
S trajanjem i širenjem bolesti zapažen je i cijeli niz drugih simptoma, nevezan s respiratornim sistemom, među njima i kožne promjene.
Doktori u cijelom svijetu primijetili su povećan broj pacijenata s kožnim promjenama koje mogu biti povezane s COVID-19 – to su otekline crvene ili crvenoljubičaste boje, osjetljive, svrbljive i žareće, najčešće na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku, prenosi Živim.hr.
Izgledom podsjećaju na promrzline, nazvali su ih „Covid toes”.
„Takve su pojave na koži tipično povezane s hladnoćom i čudno ih je vidjeti u ovo doba u tolikoj mjeri. Dermatolozi misle da bi to mogao biti jedan od načina reakcije organizma na virus SARS-CoV-2”, rekla je dr. Joanna Harp, američka dermatologinja sa Sveučilišta Cornell, specijalizirana za kožne poremećaje povezane s unutarnjim bolestima.
Budući da je COVID-19 nova bolest, malo je pouzdanih podataka o svim njenim mogućim manifestacijama, pa tako i o “COVID nožnim prstima”.
No, doktori su uočili da većina onih koji dobiju takve promjene nije ozbiljno oboljela od koronavirusa. (bhdijaspora.net/Foto:print screen bhdijaspora.net)

By Admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *