Krompir poseduje mnoga lekovita svojstva.
Narodni lekovi iz davnine s krompirom
Krompir je poznati lek za srce i krvotok. Ruski narodni recepti preporučuju da svi stariji od 40 godina svakoga jutra pre doručka izrendaju jedan srednje velik sirovi krompir i pojedu ga kako bi sprečili arterosklerozu.
Jedan stari lek protiv trakavice preporučuje da se naveče jede krompirova salata s uljem od oraha tri dana za redom.
U Rusiji su se čepići izrezani iz svežih krompira stavljali u anus kao brzi lek protiv hemoroida.
Sirov sok od krumpira i vruća krompirova voda stavljali su se na bolne delove tela kod gihta, reume i lumbaga.
Kod povišenoga krvnog pritiska, kuvajte koru 4-5 krumpira 15 minuta u 600 ml vode. Svaki dan popijte 1-2 šolje proceđene i rashlađene tekućine.
Unutrašnja lekovita upotreba krompira
Budući da gotovo uopšte ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele smršati. Ipak, u narodnim lekovima najviše se koristi sok sirova krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid.
Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda delotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizira razorne slobodne radikale koji su povezani s celim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.
Spoljna lekovita upotreba krompira
Sok od sirovog krompira umiruje upale i ubrzava zaceljivanje kožnih infekcija, kroničnoga dermatitisa, rana i čirova. Izrendan krompir pomešan s maslinovim uljem uspešno se koristi za lečenje opekotina, opekotina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora od sirovog krompira dobra je obloga za rane i ozebline, a kada se stavi na slepoočnice i protiv glavobolje i migrene.

By Admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *